sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Historiallinen löytö

Löysin lapsuudenkodistani edellisen postauksen lapasten lisäksi myös äidin vanhoja neulelehtiä.

Lähinnä äidillä oli tallella 80- ja 90-lukujen lehtiä, mutta yhtäkkiä 80-luvun lehtien seasta tupsahti esiin todellinen aarre, "Virkkaus ja neuletyöt"-niminen lehti vuodelta 1945. Äitini oli silloin 14-vuotias, joten todennäköisesti lehti on hänen äitinsä (jota en koskaan tuntenut) ostama. Lehden kannet ovat valitettavasti irronneet, mutta jäljellä on sivut 3-34. Tässä hieman maistiaisia 40-luvulta. Tällaisia neuleita esiteltiin siihen aikaan.


Ensimmäisen sivun kuvassa pariisitar käsinneulotussa kävelypuvussa pääkirjoituksen vierellä. Koska lehti on mustavalkoinen, siihen on pitänyt erikseen kertoa, että pohjaneule on taivaansinistä ja raidat kastanjanruskeita. Huomaa alareunassa oleva tilauslipuke, jolla lehden voisi tilata hintaa 10 markkaa/puoli vuotta. Tilaajan nimen kohdalla on vaihtoehtoina rouva tai neiti - miehet eivät todellakaan tehneet neuleita siihen aikaan!

Mutta miehille tietenkin neulottiin, ja voisiko tosiaankaan komeampaa villatakkia nuorelle miehelle neuloa?


Kävelypuku oli 40-luvulla varmaankin yleinen naisilla. Ja kävelypuvun seuraksi tietenkin piti olla kaunis pusero, vaikkapa tällainen.Lukunutun ohje.Kaksi seuraavaa kuvaa liittyvät yhteen aukeamaan, jossa on otsikkona Kauneuskuningattaren esikoisen asusteet. Siinä ensimmäinen suomalainen kansainvälisesti menestynyt missi Ester Toivonen poseeraa esikoisensa kanssa neulemallina.Nuoren isännän neuleissa hienot prässihousut.Hieno ja reipasSamasta kasasta löysin myös pehmeäkantisen kirjan "Neuleita pojille". Isoveljeni on syntynyt vuonna 1961, olisiko äiti hankkinut tämän silloin? Tästäkin on kannet kateissa, eikä painovuosi käy ilmi mistään. Kirjassa on kuitenkin paljon ohjeita ja sivuja 128.


3 kommenttia:

Kiitos kun jätät viestin vierailustasi.