perjantai 15. helmikuuta 2013

Ekopaasto alkoi!

Olen jo monena vuotena pitänyt jonkinlaista paastoa näin paastonaikana, laskiaisesta pääsiäiseen. Joinakin vuosina olen ollut karkkilakossa, joskus olen ollut koskematta alkoholiin tai kahviin - mitä milloinkin. Tänä vuonna lähdin mukaan suurempaan kampanjaan - ekopaastoon.


Tässä kampanjan suojelijan Jenni Haukion kertomus ekopaastosta:


Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen Ympäristökeskuksen Ekopaasto haastaa meidät pohtimaan, mitä jokainen omassa arkipäivässään voisi tehdä ympäristön kestävän tulevaisuuden puolesta. Ihmisen hyvinvointi nivoutuu kiinteästi siihen, millaisessa ympäristössä elämme. Siksi ympäristöstä välittäminen on vastuunkantoa lähimmäisestä, sekä aikalaisistamme että meidän jälkeemme tulevista.

Ekopaaston myötä hiljennymme pohtimaan kohtuullisuuden merkitystä ja arvoa jokapäiväisessä elämässämme. Elämme yltäkylläisyyden ajassa, jossa monen on mahdollista uudelleen arvioida ja muuttaa elämäntapojaan. Henkilökohtainen paastolupaus on parhaimmillaan portti kohti pysyvästi kohtuullisempaa ja ympäristöystävällisempää elämäntapaa. Mitä useampi suomalainen lähtee mukaan Ekopaastoon, sitä suuremman muutoksen voimme yhdessä saada aikaiseksi – rakkaudesta yhteiseen ympäristöömme.

Jenni Haukio


Minä päätin osallistua kampanjaan vähentämällä turhaa herkuttelua - siis karkki- ja suklaalakko päälle - sekä olla ostamatta muuta, kuin todella tarpeellista tavaraa. Yritän myös muistaa sammutella valoja ja säästää muutenkin sähköä ja vettä. Katsotaan, kuinka käy, ja mikä kaikki osoittautuu "tarpeelliseksi" ostamiseksi. Yritän kuluttaa kohtuullisemmin.

Tänään kävin marketissa, ja kiersin tapani mukaan lankahyllyn kautta. Olisihan siellä ollut ihania kirkkaita ja keväisiä värejä. Mutta nyt en aio ostaa yhtään lankaa, ellei se tule johonkin keskeneräiseen työhön, johon on pakko ostaa lisää. Jos aloitan uuden työn, käytän vaan varastoni lankoja. Näin toki kuuluisi toimia aina, mutta....

Suunnittelin jo purkavani yhden tuubihuivin, joka on venynyt liian pitkäksi. Voisin tehdä siitä uuden, hieman eri muotoisen. Sitä paitsi sitä lankaa on jäänyt yli yksi kerä, josta ei oikein saa mitään muutakaan. Eikös tämä juuri ole ekopaastohenkistä ajattelua? Voisikohan jotakin muuta vanhaa kierrättää?

Karkkilakossa ajattelin pitää taukoa ainakin yhden karkkipäivän verran viikon kuluttua alkavalla hiihtolomalla. Herkkulakko on kaiken kaikkiaan hyvä asia, ylipainoakin kun on kertynyt reilut kymmenen kiloa. Ei haittaisi, jos hieman kevenisi, vaikka en nyt varsinaisesti olekaan millään lahdutuskuurilla.

Yksi asia on kuitenkin pakko ostaa. Meiltä nimittäin meni kahvinkeitin rikki, ja se on oikeasti tarpeellinen, jos meinaan selviytyä aamuisin työpaikalle.