sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Tuplalapaset

Olen aina ihaillut Matleenan tekemiä tuplalapasia tuolla Lankapirtissä, ja joskus tavasin ohjettakin. Se kuulosti kuitenkin niin työläältä, että päätin jättää kokeilut toisille. 
Nyt sitten sain kuitenkin inspiraation kokeilla tuota ohjetta, ja hieman takkuisen alun ja pienten purkamisten jälkeen sain kuin sainkin ensimmäisen tuplakokeilun valmiiksi.
Matleenan ohje on ihanan perinpohjainen, on kuvat ja kaikki, ja se on ns. väännetty rautalangasta. Kiitos siitä! 
Silti minun piti aluksi pari kertaa kokeilla, ennen kuin sain langat kulkemaan oikeassa järjestyksessä. Niin ja se ohje löytyy täältä.

Tein päällyspuolelle hevosen ja hevosenkengän, joka kyllä näyttää enemmän hevosen pään päällä olevalta sädekehältä. Se ei kylläkään haittaa, sillä hevoskuviosta voikin varmaan arvata, kuka nämä lapaset saa, ja tyttären mielessä hevosilla varmaan onkin jonkinmoinen sädekehä... 
Alapuolelle tuli pilkkuja.
Tässä sitten rinnakkain violetti ja harmaa puoli.
  
Tuplalapasethan tehdään onteloneuleena, eli koko ajan kuljetetaan molempia lankoja mukana ja neulotaan toinen väri oikeilla silmukoilla, ja toinen nurjilla. 
Niistä nurjista silmukoita muodostuu neuleen sisäpuolella toisen puolen "oikea" neulepinta.

Langat pitää olla koko ajan niin, että minun tapauksessani violetti harmaan yläpuolella. 
Sillä tavalla violetilla puolella ei näy harmaata, eikä harmaalla violettia. 
Kuviot tehdään vaihtamalla lankojen paikkaa, eli tällä tavalla kirjoneule on ainakin minulle helpompaa kuin yksinkertaisissa lapasissa, kun ei tule pitkiä lankajuoksuja, eikä neule siis kiristä niin helposti.

Tässä näkyy, kuinka hevonen alkaa muodostua oikeilla silmukoilla violetille puolelle, ja toinen kuva on neuleen sisäpuolelta, johon alkaa muodostua hevonen violetilla harmaalle pohjalle. 
Nerokasta!Täytyy kyllä ihailla Matleenaa, sillä hänen lapasensa näyttävät niin tasaisilta ja kauniilta. 
Minun oikeat ja nurjat silmukkani ovat näköjään aika lailla eri paria, sillä tuo harmaa puoli on paljon löysempi ja siis isompi kuin violetti puoli. 
Nämä ovat kyllä käteen lämpivät ja ihan ok, jos violetti on päällä, mutta harmaa puoli näyttää hieman oudolta. Ja juuri harmaan tyttö tietenkin haluaisi pääväriksi. 
No ei auta, ehkäpä seuraavat ovat sitten jo astetta paremmat.

Tein lapaseni seitsemästä veljeksestä 40 silmukalla. 
Varsi on neulottu 3,5 mm:n puikoilla, ja varsinainen lapasosa puolta numeroa pienemmillä puikoilla. Seuraavalla kerralla kokeilen varmaankin ohuempaa lankaa, esim. Nallea, ja täytyy oikein keskittyä neulomaan nurjat silmukat tiukemmin. 
Mutta ihan tyytyväinen olen kuitenkin ensimmäiseen kokeiluuni! 
Eiköhän näille käyttöä löydy, jos niitä pakkasia vaan joskus tulisi...