maanantai 12. toukokuuta 2014

Tiskirättikokemuksia

Silloin kun itse tehtyjen tiskirättien buumi alkoi, olin hyvinkin skeptinen asian suhteen. Mitä vikaa kunnon sieniliinoissa on? Entäs mikrokuituliinat? Miksi tuollaisia pitäisi itse ruveta tekemään? No käsityötä rakastavanahan sitä pitää kokeilla kaikkea ja mikäs olisi sen mukavampi pikaprojekti kuin tiskirätti?

Viime kesänä neuloin ensimmäisen.
Ja sitten virkkasin vielä yhden.

Näitä oli tosi kiva tehdä!

Kaikki muut yhtä lukuunottamatta on tehty Hjertegarnin Blend Bamboo-langasta. Siinä on bambua ja puuvillaa, ja se toimii oikein hyvin. Punainen on virkattu Novutan bambulangasta, eikä siinäkään ole valittamista.

Mahtava tiskirättien ja lankojen vertailu muuten löytyy Handmade Hippu-blogista. Siellä Emmi on kokeillut monta lankaa ja kertoo kaikkien rättien plussia ja miinuksia.  Kannattaa lukea! Siellä voittajaksi selviytyi juuri tuo minunkin sattumalta suosimani Blend Bamboo.

Itse tehdyt tiskiträtit ovat paitsi kauniimpia kuin ostetut, myös ekologisia. Niitä kun voi käyttää vaikka kuinka kauan, kunhan heittää välillä pesukoneeseen.  Pesu on tarpeen noin kerran viikossa tai silloin kun rätti alkaa haiskahtaa.

Olen pessyt näitä ensin 40 asteessa, koska niin sanotaan langan vyötteessä.  Mutta nykyisin olen pessyt 60 asteessa, eikä mitään kamalaa ole tapahtunut.  Onpa näitä eksynyt kuivauspumpuunkin, ja ovat senkin kestäneet moitteetta.  Ovat pitäneet muotonsa, ja imukyky vain parantuu pesujen myötä. 

Noista malleista sen verran, että ensimmäinen oli hyvä, mutta liian pieni. Toisen tein samalla ohjeella, mutta vähän suurempana. Saisi olla vieläkin suurempi.

Suosikkini on ollut tuo viimeinen, tummanruskea "vohvelimainen". Se on melko paksu, mutta kuitenkin ilmava. Se on tuntunut kädessä mukavalta. Suosikkini ehdottomasti, vaikkakin joukon rumin.

Isoäidinneliö oli kai huonosti päätelty,  sillä se on lähtenyt purkautumaan ja joutunee pian roskiin. Sääli, sillä se oli nätti.

Kun sitten koitti viime lauantainen Euroviisuilta, eikä ollut mitään käsityötä kesken, niin mitäpä sitten muutakaan kuin bambulankapussi ja virkkuukoukku esiin ja tiskirättiä virkkaamaan. Tällainen tuli valmiiksi. Kuvassa ihan luomuna, ilman silittämistä tai oikomista. Pesukoneen kautta se kuitenkin menee heti käyttöön.

Hieman huvitti, kun luin Hupsistarallaa-blogista ihan samanlaisen kokemuksen viisuillasta. Norsis tosin ehti saada kaksi rättiä valmiiksi. Puolustukseksi sanottakoon, että minä virkkasin pienemmällä koukulla ja olen vanhempi...

Tein tämän samalla mallilla kuin aikaisempi suosikkini, eli Patalappuja á la Carte-kirjan lettukestit. Tuo vohvelikuvio syntyy tavallisten ja kohopylväiden yhdistelmällä. Aina kaksi kumpaakin, ja kääntöpuolella ne menevät eri kohtiin. Tässä lähikuva pinnasta.

Reunaan virkkasin ohjeen mukaisesti kierrereunuksen, johon otin mukaan vaaleanvihreän langan. Tässä lähikuvassa näkyy hyvin Blend Bamboo-langan huonoin puoli:  sen hajoaa helposti, ja irrallisia säikeitä jää roikkumaan todella helposti. Tässä reunuksessakin kolme ärsyttävää pientä lankalenkkiä melkein vierekkäin. En kuitenkaan jaksanut purkaa ja korjata. Kai se nyt tiskirätissä menee näinkin.

Joka tapauksessa hyvä tästä tuli, ja seuraavakin on jo aloitettu! Ei sitten muuta kun keittiötä siivoamaan.

Virkattu tiskirätti
Ohje: Patalappuja á la Carte-Lettukestit
Lanka: Hjertegern Blend Bamboo
Virkkuukoukku: 3mm
Langanmenekki 40g


10 kommenttia:

 1. Bambulangasta virkkasin tuolla samalla vohvelikuviolla kasvopyyhkeen vauvalle. Pyyhe on ollut käytössä jo yli vuoden ja kuulemma paras pyyhe.

  VastaaPoista
 2. Itsetehdyt rätit on parhaita. Meilläkin ollut vaan niitä käytössä. Minusta taas parhaiten toimii langat, joissa on pellavaa mukana. Mutta, ihan makukysymyksiähän nämä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, minä en ole pellavaista kokeillutkaan. Pitääpä laittaa korvan taakse, jos näen joskus sopivaa pellavaista lankaa.

   Poista
 3. Onhan nuo aika somia.
  MInunkin pitäisi raaskia ottaa omani käyttöön.
  Se vielä seilaa jossakin pinossa.
  Pöhkö minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et sinä ole mikään pöhkö :-D Onhan noita somia sääli käyttää, rumaksi menevät kuitenkin. Minä olen tullut siihem tulokseen, että käsityössä se prosessi on tärkeintä, sillä ei ole niin väliä mitä sille valmiille tapahtuu. Seilaako pinossa vai virttyykö rumaksi. Tulipahan tehtyä, ja teko oli kivaa.

   Poista
 4. Upeita rättejä, tykkään itsekkin käyttää noita bambusia.

  VastaaPoista
 5. Suhtauduin alkuun hieman epäileväisesti näihin tee-se-itse -rätteihin, kunnes kerran pääsin testaamaan yhtä käytännössä. Siitä lähtien rätit ovat olleet ehdottomasti tehtävien asioiden listallani, mutten ole vielä saanut tehtyä yhtäkään. Tästä postauksestasi sain paljon hyviä vinkkejä ja lisäintoa rättien tehtailuun. Kiitos! :)

  Mainitsin blogisi tänään omassani - haastoin sinut mukaan "11 asian haasteeseen". Käythän joutessasi kurkkaamassa! http://1n1o.blogspot.fi/2014/05/11-asian-haaste.html .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Anteeksi kun vastaus haasteeseen on viipynyt. Tulossa...

   Poista
 6. Bamburätit ovat ehdottomasti parhaita!!! Aina kun niistä keskustelee uuden ihmisen kanssa, rättibuumi leviää kulovalkean tavoin :) Teet kauniita malleja! Tuo lettukestit on huippu!

  VastaaPoista

Kiitos kun jätät viestin vierailustasi.