lauantai 2. elokuuta 2014

Vinoraitaneliö

Ystäväni pohdiskeli taannoin ostamansa kirjavan patalapun arvoitusta pitkässä keskustelu ssa Facebookissa, jonne Virveriikka-blogin Auli teki sanamalehtipaperista hyvät taitteluohjeet.

Olin nähnyt tämän mallin ennenkin Patalappuja á la Carte -kirjassa. Siinä se oli tehty mustavalkoisena, eikä se ollut ollenkaan niin näyttävän näköinen, että olisin mallia sen tarkemmin tutkinut.


Kun näin ystäväni kirjavan version patalapusta ja hyvä taitteluohjeet, jäi malli kummittelemaan mieleeni. Nyt esikoiseni on muuttamassa opiskelija-asuntoon. Kyllähän sinne on pakko laittaa mukaan äidin virkkaama patalappu. Lankakori siis esiin.

Patalappu virkataan tekemällä ensin pötkö ketjusilmukoita. Minä virkkasin 106, ihan vaan näppituntumalla. Silmukkaketju yhdistetään aloituspäähän piilosilmukalla ja sitten vaan aloitetaan virkkaamaan tuubia, kunnes korkeus on puolet leveydestä.

Valmis kappale litteänä.
Ja sama tuubina.

Tästä olisi toki voinut tulla vaikka ranteenlämmitin, paitsi että minulle se olisi vähän liian iso.

Sitten vaan taitellaan tuo putki niin,  että aloitusreunat tulevat yhteen.

Aloitusreunat yhdistetään samoin kuin lopetusreunatkin. Vinoneliö on valmis. Tai siin neliöhän se on,
mutta raidat ovat vinossa.

Yhteen kulmaan vielä ripustuslenkki ja niin on kirjava patalappu valmiina käyttöön. Tässä valmis versio molemmilta puolilta.


Käytin tähän monenlaisia jämälankoja. Osa oli vain pieniä pätkiä, pääasiassa varmaankin seiskaveikkaa. Lankoja vaihtelin ihan satunnaisesti,  en edes kerroksen vaihtumiskohdassa. Silmukat virkkasin takareunoistaan. Virkkasin uutta lankaa aina vähän aikaa mukana ja päät jätin vaan roikkumaan lapun sisään. Tästä tuli erittäin paksu ja tukeva.

Koko on tosin vähän liian pieni, 14,5 x 14,5 cm. Seuraavasta teen suuremman, sekin on jo tekeillä 120 ketjusilmukan aloituksella. Katsotaan sitten,  kumpi lähtee ylioppilaan mukaan.


Patalappu jämälangoista
Koko 14,5 x 14,5 cm
Malli: Patalappuja á la Carte: Paistinkääntäjä
Koukku 3,5 mm
Langanmenekki 45g


7 kommenttia:

 1. Tuohan on hauska malli ja mukava työ jämälangoille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän sain todellakin uppoamaan oikein jämien jämiä. Mutta kai tästä seesteisemmänkin voisi tehdä.

   Poista
 2. Tulipa nätti pannulappu! Ja ohje muuten kuin tilauksesta minulle, kun olen miettinyt, millaisia patalappuja tekisin mökille vanhojen tilalle, kiitos siis ohjeesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olikin oikein hauska malli. Lapusta tulee kaksinkertainen, ja siis ei todellakaan polta näppejä. Ja nuo värit tulee niin hauskasti, sitä ei oikein tehdessä osaa hahmottaa.

   Poista
 3. Tuollaistahan pitää ihan kokeilla!!

  VastaaPoista
 4. Kannattaa kokeilla! Jämien jämät vaan esiin :-)

  VastaaPoista
 5. Kiitos seikkaperäisestä ohjeen selityksestä! Mä olen tuskaillut vähän liikaakin tuon mallisen patalapun tekoa, kun en ole hahmottanut ohjetta.

  VastaaPoista

Kiitos kun jätät viestin vierailustasi.