sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Lankaterveisiä Kööpenhaminasta

Ainahan sitä reissussakin täytyy pitää silmät (ja google) auki mukavien lankakauppojen ja neuleiden varalta. Niin Kööpenhaminassakin. 

Heti asunnolle mennessämme huomasin kulkureitillämme tällaisen kaupan.

Panduro Hobby on ketju, jolla on liikkeitä ainakin Tanskassa ja Ruotsissa ja yllä olevan linkin takaa löytyy suomenkielinen nettikauppakin. Tämän kaupan ohi kuljimme joka päivä,joten olihan siellä sisälläkin poikettava.

Kaupassa oli kaikkea mahdollista askarteluun ja harrasteisiin liittyvää, myös paljon lankoja!

Langat olivat pääasiassa ruotsalaisia Järbon lankoja. Niitä olikin sitten monenmoista: sukkalankaa, villalankaa,  puuvillaa, alpakkaa, merinoa ja akryylia. Lisäksi tarjolla oli hieman myös  Marks & Kattensia ja Katiaa sekä islantilaista Alafosslopia ja paksua virkkaukseen sopivaa  Hooked Zpagettia.


Hinnat olivat samankaltaisia kuin Suomessa tai kalliimpia. Pystyin pitämään näppini erossa, koska olin päättänyt ostaa tuliaisiksi vain tanskalaista lankaa, jos jotakin on pakko ostaa.

Seuraava lankakauppa Uldstedet oli myös ihan lähellä kotikulmiamme. Ensimmäisellä kerralla ohikulkiessani kauppa oli jo kiinni.

Tänne palasin siis toisena päivänä uudestaan parempaan kellonaikaan. Jo kadulla näky oli lupaava.

Sisälle päästyäni piti oikein vetää henkeä syvään, koska näky oli niin ihana.

Heti oven oikealla puolella oli kutsuva sohvanurkkaus  torkkupeittoineen ja kauniine tyynynpäällisineen. Kauppa ei ollut suuren suuri, mutta paljon lankaa sinne oli saatu mahtumaan. Myyjä oli ystävällinen, ja tuli heti tanskaksi kysymään. voiko jotenkin auttaa. Englanniksi vastattuani
hän alkoi heti kysellä mistä olen. Tästä kehkeytyi mukava keskustelu mm. siitä, millaisia lankoja Suomessa on, ja mistä meille tuodaan villaa. Tanskassakaan ei kuulemma ole 
 iittävästi lampaita, joten villaa tuodaan muualta.

Myyjätär ei kuitenkaan ollut ärsyttävä niskaanhengittäjä, vaan hän antoi kaikessa rauhassa katsella, teki omia hommiaan ja palveli samalla muita asiakkaita, joita oli yllättävän paljon helteisenä lauantaipäivänäkin.

Olipas siellä ihania lankoja. Tanskassa kun oltiin, tarjolla oli luonnollisesti paljon Isagerin lankoja, tai siis ilmeisesti koko Isagerin valikoima. Isageriahan saa Suomestakin, niitä myy ainakin lankakauppa Kerä. Muita merkkejä oli ainakin Opal, Einrum, Grignasco, Rowan,  Laines du Nord, Schoppelwolle ja Gepard sekä joitakin Uldstedetin omia lankoja.

Isagerit houkuttivat kovasti, mutta kun ei ollut mitään mallia tiedossa ja laukuissa rajoitetusti tilaa, päädyin ostamaan vain 100 grammaa  tanskalaista sukkalankaa. Kyseinen lanka on Gepardin Cash sock.

Lanka on ohutta sukkalankaa, jossa on 69% villaa, 25% polyakryylia ja 6% kashmiria. Lanka on ihanan pehmeää, eikä mitään tavattoman kallista. Teen tästä itselleni joskus sukat muistoksi kivasta lomasta Tanskassa.

Gepardilla oli monia muitakin mukavan tuntuisia lankoja, mm. melko lailla Dropsin Cotton merinon tuntuista Cotton wool -lankaa. Goole löysi Gepardilta paria lankaa myös Suomesta, Snurren valikoimista.

Seuraava lankakauppakin piti olla kävelymatkan päässä. Kyseiseen osoitteeseen päästyäni
huomasin kuitenkin,  että kauppaa ei ollut enää siinä. No onneksi Gudrun Sjödenin liike oli melkein vieressä.

Gudrunilla sattui olemaan kesäale. Jo valmiiksi 30% alennettu kesämekko oli juuri sinä päivänä vielä alehinnasta puoleen hintaan. Tällaisessa kesämekossa tallustelinkin sitten seuraavat pari hellepäivää. Ei kai sen helteellä ole väliä, vaikka käsivarret eivät olekaan ihan hihattomassa kunnossa.

Lankakauppalistani viimeisenä  oli Sommerfuglen - perhonen.

Ensin tein ikkunaostokset. Heti ovella oli tyrkyllä lankoja.

Yhdellä ikkunalla neulottuja ja virkattuja herkkuja.
Toisella ikkunalla minua ihastutti tämä suloinen kirjava nalle.
Sisälle päästyäni olin kuin satumaassa. Tämä oli aivan ihana kauppa ja sinne oli saatu mahtumaan aivan  huikeat määrät lankaa katosta lattiaan kahteen suurempaan huoneeseen ja pariin pienempään soppeen.

Täälläkin oli paljon Isageria. Muita merkkejä oli ainakin Design.club.dk, Geilsk, Hand Maiden, Noro ja Regia. Lisäksi oli Sommerfuglenin omaa lankaa. Kaikkea en edes muista, koska piti vaan katsoa ja hypistellä. Kaupassa myytiin myös paljon kirjoja ja neuleohjeita.

Jos Kööpenhaminassa satut vierailemaan, tämä olisi varmaankin suosituksissani ykkönen. Liike sijaitsee kaiken lisäksi lähimpänä Raatihuoneentoria ja Tivolia sekä kävelykatu Strögetiä, joten sinne ehtii todennäköisesti poiketa helpoiten. Minä pidin pääni kylmänä ja  poistuin takavasemmalle tyhjin käsin.

Tällaisenkin kaupan ohi kuljin yhtenä iltana,
onneksi kauppa oli jo suljettu...


Lomakotiin palattuani huomasin ihan kotimme vieressä pienen suunnittelutoimiston ikkunalla
pari hauskaa neulottua juttua.

Tanskassa siis ilmeisesti neulotaan paljon, ainakin näiden kolmen kaupan perusteella. Paljon muitakin olisi varmasti löytynyt.

Tässä vielä pari linkkiä muiden
postauksiin aiheesta:

Mukavaa sunnuntain jatkoa!

3 kommenttia:

  1. No niin, pakko päästä Kööpenhaminaan. Pelkästään lankakauppojen kuvat pakottaa lähtemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! On kyllä mukava kaupunki, mutta rahaa siellä saa kulumaan.

      Poista

Kiitos kun jätät viestin vierailustasi.